Mexiko
Káva Mexico, to je bohatá pena bronzovej farby ukrýva júca komplexné telo s arómou po marhuliach a mandarinkách, s chuťou po orieškoch a chlebe, ktorá sa prelína v dochuti do tónov kakaa a mliečnej čokolády.
Kategória: | E-SHOP Zrnková káva |
---|
Ako chutí káva Mexiko?
V šálke je charakteristická svetlou krémou a sviežou, kvetinovou arómou. Chuť je príjemne sladká, s miernou, ale citeľnou aciditou. V ústach pôsobí káva jemne, delikátne. V dochuti niekedy cítiť náznaky čokolády.
Zloženie: 100% arabika
Krajina pôvodu: Mexico / pražená v SR
Pôvod kávy
Mexiko je krajina s viac ako 110 miliónmi obyvateľov. Nachádza sa na juhu Severnej Ameriky. Východné pobrežie ústi do Karibského mora, na západe ho obmýva Tichý oceán. Južnými susedmi sú Guatemala a Belize. Mexiko je mediálne známe aj vďaka viac než 3000 km dlhej hranici s USA, ktorá je častým cieľom mnohých utečencov.
Mexiko produkuje kávu s typickou stredoamerickou charakteristikou. Ročne sa jej tu vypestuje takmer 300 000 ton a zber zelenej kávy prebieha najčastejšie v mesiacoch december až máj.
Káva sa v Mexiku pestuje od sedemnásteho storočia prevažne na juhu krajiny. Vďaka veľkej územnej rozlohe a klimatickým rozmanitostiam sa charakteristiky jednotlivých regionálnych káv môžu líšiť. Pestuje sa predovšetkým Arabika, ktorá sa najčastejšie spracováva takzvaným mokrým spôsobom. Keďže Mexiko hraničí s USA a severný sused je významným odberateľom kávy, v krajine je kvôli požiadavkám ekologicky pestovanej kávy veľké množstvo bio fariem. Najznámejšie pestovateľské regióny sú Oxaca, Coatepec a Topacio, kde sa káva pestuje vo výške viac ako 1000 metrov n. m. Označenie Superior znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.
Účinky kávy
Antioxidanty, kofeín, vitamíny i minerálne látky. Hoci sa to nezdá, aj káva prináša do našich životov dôležité zdravotné benefity. Jej konzumenti aj lekárske štúdie potvrdzujú, že káva povzbudzuje, vyvoláva dobrú náladu, zlepšuje pamäť, pomáha bojovať so stresom a zvyšuje výkonnosť. Testy ukázali, že ľudia duševne pracujúci, ale tiež napríklad športovci vykazujú o 10-12 percent vyššiu aktivitu, keď si pred ňou dajú šálku kvalitného espressa.
Konzumácia kávy má tiež vynikajúce preventívne účinky - dokáže mierniť riziko ochorenia kardiovaskulárnymi chorobami, znižuje možnosť vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby a dokonca až o 50 percent rakoviny pečene. Lekári odporúčajú 3 šálky kávy denne.
Káva tiež prispieva k produkcii slín a žalúdočných sekrétov, takže uľahčuje trávenie. Navyše vďaka kofeínu štiepi tuky, čo jej zaisťuje obľubu u osôb s túžbou po štíhlej línii.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.