El Salvador
Káva El Salvador je vhodnou voľbou pre milovníkov vyvážených a komplexných káv s čokoládovo-orieškovými tónmi.
Kategória: | E-SHOP Zrnková káva |
---|
Ako chutí káva El Salvador?
Je to stopercentná arabika spracovávaná premývaním. Taktiež vďaka nemu (a ideálnym podmienkam, v ktorých vyrástla) disponuje úžasným chuťovým profilom, v ktorom okrem nasládlosti nájdete aj tony hrozien, kakaa a marcipánu. Pri pozornejšom ochutnávaní môžete zaznamenať tiež ľahký dotyk sladkej papriky. Táto káva poskytuje jemnú, ale súdržnú cremu.
Zloženie: 100% arabika
Krajina pôvodu: El Salvador / pražená v SR
Pôvod kávy
Prímorský štát ležiaci v Strednej Amerike, ktorého meno v preklade znamená Spasiteľ? No predsa Salvádor! Práve odtiaľ je do celého sveta vyvážaná káva jedinečných vlastností, a to už viac ako sto rokov. Vtedy bola pre krajinu zdrojom polovice všetkých príjmov z exportu. Vrcholu dosiahol vývoz salvádorskej kávy v roku 1980, kedy priniesol 615 miliónov dolárov. Behom občianskej vojny, ktorá krajinu hneď potom zasiahla, produkcia kávy klesla. Dnes tvoria príjmy z kávy len 3,5 percenta HDP, čo ovplyvnila nie len neblahá vnútropolitická situácia, ale tiež rastúca celosvetová konkurencia na kávovom trhu.
Účinky kávy
Antioxidanty, kofeín, vitamíny i minerálne látky. Hoci sa to nezdá, aj káva prináša do našich životov dôležité zdravotné benefity. Jej konzumenti aj lekárske štúdie potvrdzujú, že káva povzbudzuje, vyvoláva dobrú náladu, zlepšuje pamäť, pomáha bojovať so stresom a zvyšuje výkonnosť. Testy ukázali, že ľudia duševne pracujúci, ale tiež napríklad športovci vykazujú o 10-12 percent vyššiu aktivitu, keď si pred ňou dajú šálku kvalitného espressa.
Konzumácia kávy má tiež vynikajúce preventívne účinky - dokáže mierniť riziko ochorenia kardiovaskulárnymi chorobami, znižuje možnosť vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby a dokonca až o 50 percent rakoviny pečene. Lekári odporúčajú 3 šálky kávy denne.
Káva tiež prispieva k produkcii slín a žalúdočných sekrétov, takže uľahčuje trávenie. Navyše vďaka kofeínu štiepi tuky, čo jej zaisťuje obľubu u osôb s túžbou po štíhlej línii.
Kávovníky sú v Salvádore pestované na zatienených plantážach. Tie zaberajú okolo 80 percent všetkých lesov v krajine. Tamojší roľníci sa zameriavajú výhradne na pestovanie arabiky. Družstvo Santa Adelaida, ktorého plantáže sa nachádzajú na kopcoch Balsamo, produkuje odrodu Red Bourbon. Kávovníky rastú na úpätí sopky San Salvádor, takže z pôdy čerpajú dostatok minerálnych látok a z okolia lesov vôňu vanilky a takzvaných balzamových stromov (vonodrev balzamový). Zaujímavosťou je, že rastliny sú po celú dobu zatienené okolitými stromami. Takto pestovaná káva vykazuje vyššiu sladkosť a jemnú kyselinku.
Zber kávy v oblasti prebieha od decembra do februára a robotníci ju spracovávajú premývaním. Červené kávové bobule najprv vo veľkých kadiach s vodou zbavia dužiny, potom ich nechávajú vo vode fermentovať a nakoniec uvoľnené zrnká sušia. Buď v špeciálnych sušičkách, alebo rozložené na betónových terasách.
Družstvo Santa Adelaida, ktoré sa pestovaniu, spracovávaniu a predajú kávy venuje, bolo založené v roku 1980. Dnes má takmer 200 členov a o kávovníky sa stará podľa princípov ekologického poľnohospodárstva.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.